A fogyasztó kapszulákról

Az orvostudomány mára rengeteg vizsgálattal igazolta, hogy a túlsúly milyen jelentős szerepet játszik a legkülönbözőbb betegségek kialakulásában. Ezek közé tartozik például a cukorbetegség, a szív- és érrendszeri betegségek, az ízületi fájdalmak, de a daganatos megbetegedések is. Az egészségügyi szempontokon kívül sokan esztétikai problémaként is élik meg az elhízást, és szeretnének ugyan minél előbb lefogyni, de abban a tévhitben élnek, hogy a kilóktól csak napi több órás edzéssel és éhezéssel lehet megszabadulni.

Tartalomjegyzék

A következőkben arra próbáljuk felhívni a figyelmet, hogy semmiképp sem ennyire kilátástalan a helyzet. A fogyáshoz vezető úton többféle eszköz is a segítségünkre lehet, ezek egyike a fogyasztó kapszulák használata. Nagyon nem mindegy azonban, hogy milyen típusút választunk, ehhez kívánunk most útmutatást adni.

Szempontok, amire figyelni kell egy fogyasztó kapszula vásárlásánál

A legkülönbözőbb kérdések merülhetnek fel az egyes embereknél, amikor úgy döntenek, hogy valamilyen fogyasztó kapszulát szeretnének vásárolni. Ezek leginkább néhány jól körülhatárolható fogalom köré összpontosulnak. A vásárlók ugyanis megbízható, egészségükre semmiképp sem káros, mellékhatásoktól mentes, a fogyást támogató kapszulára számítanak. Ezeket a szempontokat fogjuk a következőkben kicsit részletesebben körüljárni:

Megbízhatóság

A megbízhatóság kapcsán fontos kiemelni, hogy érdemes előnyben részesíteni a kizárólag természetes összetevőket tartalmazó fogyasztó kapszulákat. Ezek garantálják ugyanis elsősorban, hogy nem fog érni minket semmilyen káros mellékhatás a termék használata során.

Összetevők

A természetes összetevők és a megbízhatóság kapcsán azt is fontos kiemelni, hogy ezek nagy részét az ember akár több száz vagy több ezer éve használja, ezek hatásait ismeri legjobban a tudomány, ezért – ha csak nem vagyunk valamelyik anyagra allergiásak – nem kell tartanunk tőlük.

Hivatalos bejegyzés

Másrészt csak olyan fogyasztó kapszulát vásároljunk, amit forgalomba hozatala előtt bejelentettek az Országos Gyógyszerészeti- és Élelmezés-egészségügyi Intézethez (a továbbiakban: OGYÉI) és a termék megkapta az úgynevezett notifikációs számot. Ezt a számot nem kötelező feltüntetni a csomagoláson, de az OGYÉI honlapján megtalálhatók azok a készítmények, amelyeket a hivatal nyilvántartásba vett, de azok is, amelyeket kivont a forgalomból vagy felfüggesztette a forgalmazását. A csomagoláson – többek között – szerepelnie kell az összetevőknek és a napi ajánlott fogyasztási mennyiségnek, erre is mindenképpen figyeljünk oda.

A fogyasztó kapszulákban lévő hasznos összetevők, amik segíthetnek a fogyásban

A számunkra megfelelő fogyasztó kapszula vagy kapszula kiválasztásakor azt is tartsuk szem előtt, hogy a termék a fogyáshoz aktívan hozzájáruló összetevőket tartalmazzon. Több ilyen hatóanyag is létezik, a következőkben ezek közül kívánunk bemutatni néhányat.

L-karnitin

Az L-karnitin az egyik leghatékonyabb zsírégető összetevő. Egy olyan aminosav, amit a szervezet a lizin és a metionin nevű aminosavakből képes előállítani, sokszor azonban ez a mennyiség ahhoz nem elegendő, hogy a fogyást is megfelelő mértékben elősegítse. A hosszúláncú zsírsavak önmaguktól nem, csak az L-karnitin segítségével képesek bejutni a sejt mitokondriumaiba, ahol már oxidálódni tudnak, a szervezet pedig energiaként lesz képes felhasználni a zsírsavakat. Így a felesleges zsírszövet nem tud felhalmozódni. Ráadásul ezzel párhuzamosan az L-karnitin fogyasztása más szempontból is jótékony hatással bír. A lebontott zsírsavból képződő energia segítségével növeli állóképességünket, kitolja a fáradtságérzet időbeli jelentkezését, támogatja a szív normális működését. Használata során javul az izmok oxigénellátottsága, nem halmozódik fel az izmokban a tejsav, továbbá csökken a vér koleszterinszintje is.

Zöld tea

A zöld tea a vitaminok és ásványi anyagok mellett koffeint és katekineket is tartalmaz. Utóbbiak olyan antioxidánsok, amelyek a fogyásért, a zsírégetésért felelősek. Ha az általunk választott fogyasztó kapszula zöld teát is tartalmaz, az összességében értágító, tisztító hatású, serkenti az anyagcserét, ráadásul a fogyasztó hatás még jobban érvényesül, ha a zöld tea tartalmú készítmény fogyasztása mellé rendszeres testmozgás is társul.

CLA

A CLA, azaz a konjugált linolénsav egy zsírsav, egész pontosan a többszörösen telítetlen esszenciális omega-6 zsírsav egyik formája. Elsőre meglepőnek tűnhet, hogy egy zsírsav segítheti a fogyást, de valójában semmi meglepő nincs ebben. Mára köztudottá vált, hogy nem mindegyik zsír káros, és ez fokozottan igaz a CLA-ra is. A kutatók arra jutottak, hogy a CLA hatása a zsíranyagcserére gyakorolt pozitív hatásában rejlik. Ennek során csökken a szervezet zsírfelvétele, a zsírégetés pedig felgyorsul, miközben az izomzat szinten tartásában is segít. Volt olyan tanulmány, amely szerint három hónapnyi CLA-szedést követően a testzsírszázalék 20%-kal csökkent. A javulás még látványosabb, ha ehhez testmozgás is társul. A fogyásban, zsírégetésben betöltött szerepén túl más pozitív hatásai is vannak. Alkalmazásával normalizálódhat a vércukorszint, elősegítheti a koleszterinszint csökkentését, valamint képes lehet megelőzni tumorok kialakulását, illetve ha már kialakultak, növekedésük ütemét is lassíthatja.

Chili

A chili is egy olyan jótékony, fogyást elősegítő összetevő, amit a zöld teához hasonlóan az ember több száz éve használ már. Nagy mennyiségben tartalmaz többféle vitamint, emellett a zsír csökkentését a benne lévő kapszaicin révén segíti elő. Kutatások igazolják, hogy a kapszaicin a szervezetbe kerülve olyan fehérjék keletkezését eredményezi, melyek hatására nem kerül sor a zsírok lerakódására, képes megakadályozni a zsírsejtek növekedését. Emellett ki kell még emelni az emésztést és a vérkeringést serkentő hatását, melyek révén felgyorsítja a szervezet anyagcseréjét.

Kaktuszrost

A kaktuszban található rostok a szervezetben nagy hatékonysággal kötik meg a zsírok egy részét, amelyek így nem tudnak felszívódni az emésztőrendszerben, hanem természetes módon kiürülnek. Használatával elősegíthető a fogyás, a testtömeg csökkentése. Azáltal, hogy kevesebb zsír szívódik fel a szedését követően, jótékony hatást fejt ki a vér koleszterinszintjére is.

Ahogy a fentiekből is kiderült, ezek az összetevők sokat segíthetnek a lerakódott zsírok csökkentésében, ráadásul a természetben is megtalálható hatóanyagokról van szó, amelyek egyáltalán nem ismeretlenek az emberi szervezet számára. A több összetevőnél is említett anyagcsereserkentő hatás jelentősége abban rejlik, hogy ez megakadályozza a zsírok lerakódását, szervezetbe való beépülését, ezzel segítve a súlycsökkentést. Arra is érdemes felhívni a figyelmet, hogy ha olyan fogyasztó kapszula mellett döntünk, amelyek valamennyi, imént ismertetett hatóanyagot tartalmazzák, akkor ezek hatása egymást erősíti, illetve jól kiegészíti.

A kapszulák hatása tovább is fokozható

Természetesen az a fogyasztó kapszula még nem készült el, amelyiket este bevesz az ember és reggelre vagy akár egy hét múlva az összes zsírt eltünteti rólunk. Vannak azonban olyan kapszulák, amelyek elindíthatnak minket a fogyás felé. Ezekre is úgy kell azonban tekinteni, hogy akkor fejtik ki leginkább kedvező hatásukat, ha mi is normalizáljuk az étrendünket és beleviszünk egy kis rendszeres mozgást a hétköznapjainkba. Szerencsére egyik esetben sem kell nagy dolgokra gondolni. Éhezni semmiképpen sem kell. Étkezzünk változatosabban, melynek keretében csökkentsük a napi cukor- és zsírbevitelt, próbáljunk minél több fehér húst fogyasztani (pl. csirke, pulyka, hal), rostdúsan táplálkozni és a megfelelő folyadékmennyiségről se feledkezzünk el! A rendszeres mozgás esetében sem a napi 20 kilométer futásnak kell eszünkbe jutnia. Már napi fél óra sétával is nagyon sokat tehetünk azért, hogy felgyorsuljon az anyagcserénk. Mindössze erre a két szempontra figyelve a megfelelő fogyasztó kapszulák segítségével még jobban elindulhat a várva várt súlycsökkenés.

Mennyi idő után következhet be fogyás?

Erre a kérdésre általános válasz nem adható, mivel a különböző fogyasztó kapszulák eltérő mértékben tartalmazhatják az egyes hatóanyagokat, emellett minden egyes embernél máshogy, más időpontban jelentkezhetnek a kedvező hatások. Vannak olyanok, akiknél néhány héten belül beindulhat a fogyás, míg másoknál csak később jelentkezik ugyanez. Az is felgyorsíthatja a fogyási folyamatot, ha egy összetett fogyasztó kapszulát választunk, amiben a fentebb ismertetett hatóanyagok, összetevők egyszerre megtalálhatók.

Ha a fogyasztó kapszula szedése megfelelő, változatos, kiegyensúlyozott étkezéssel, rendszeres testmozgással párosul, a fogyás üteme felgyorsulhat, a kapszula hatása jobban érvényesülhet. Összességében azt kell mondanunk, hogy ha a fogyasztó kapszulákat rendeltetésüknek megfelelően, az ajánlott napi mennyiséget nem túllépve, kúraszerűen szedjük, akkor egyénenként eltérően ugyan, de bizonyos idő elteltével bekövetkezhet a várva várt súlycsökkenés.

Gyanakvásra okot adó jelek

Mondani sem kell, hogy a fogyasztó kapszulák és kapszulák piaca már régóta rendkívül telített, ennek ellenére nap mint nap bukkannak fel újabb és újabb cégek, amelyek próbálnak egy újabb termékkel megjelenni. Ez a rendkívül kiélezett verseny sokszor azt eredményezi, hogy sok vállalkozás rendkívül hangzatos, gyors eredményeket ígér vagy egyéb módon próbálja megtéveszteni a fogyasztót. Az még a jobbik eset, ha a vásárló olyan terméket választ, ami nem hoz eredményt és semmilyen káros mellékhatása nincs, ebben az esetben „csak” a pénzünk bánja a kellemetlen kalandot. A rosszabbik eset az, amikor a nem megfelelő kapszulához káros mellékhatások is társulnak.

Legyünk ezért nagyon körültekintőek, és inkább kerüljük el azokat a készítményeket, amelyekre a következő állítások igazak:

 • azonnali vagy gyors, heti több kilós fogyást ígérnek,
 • a csomagolás nem tartalmazza az összetevőket, az adagolás módját vagy a lejárati dátumot,
 • a termék nincs bejegyezve az OGYÉI nyilvántartásába,
 • az összetevők között ismeretlen eredetű, mesterséges vagy az egészségre káros anyag(ok) találhatók,
 • nem létező, működési engedéllyel nem rendelkező cég árulja a terméket,
 • a termék weboldalán nem található az előállító vagy forgalmazó pontos neve, címe, elérhetősége.

Ebben az írásunkban nemcsak abban próbáltunk segíteni, hogy milyen elvek, iránymutatások segítségével válasszunk fogyasztó kapszulát vagy kapszulát, hanem arra is igyekeztünk felhívni a figyelmet, hogy hogyan ismerhetjük fel a piacon nagy számban jelenlévő hatástalan vagy akár káros hatású terméket. Bízunk benne, hogy a fentiek betartásával mindenki megtalálhatja a számára leginkább kedvező készítményt.

0
  0
  Kosár
  Call Now Button