A kávézás egészséges édesítőszerei

Azzal ma már szinte mindenki tisztában van, hogy a túlzott cukorfogyasztás számos problémát okozhat egészségügyi szempontból, legyen szó elhízásról, cukorbetegségről, vagy más betegségekről. A cukor kiváltására többféle megoldás született, a mesterséges édesítőszerek például már több évtizede megjelentek, de szerencsére rendelkezésre állnak természetes édesítők is, amelyek egészségügyi előnyeit több vizsgálat is igazolta. A leginkább érintettek ebben a témában a cukorbetegek, akik között nagyon sok a kávéfogyasztó ember, számukra nagyon fontos, hogy a cukrot természetes és egészséges édesítőszerrel lehessen pótolni.

Az alábbiakban ezek közül a természetes édesítők közül szeretnénk hármat bemutatni, amelyek jó alternatívák lehetnek a kávézáshoz.

Xilit

A xilit egy olyan cukoralkohol, ami nyírfakéregből készül, ezért nevezik nyírfacukornak is. Természetes formában a gyümölcsökben és a zöldségekben is jelen van. Kristályos szerkezetéből adódóan külsőre is hasonlít a hagyományos cukorra, annál viszont édesebb hatású, ezért kevesebb is elég belőle

Eritrit

Az eritrit szintén egy cukoralkohol, amelynek édesítőereje körülbelül 60-80%-a a közönséges cukorénak. 160 ℃-ig megtartja édes ízét, utóíze nincs. Glikémiás indexe 0, ezáltal nem emeli meg a vércukorszintet, fogyókúrázók, cukorbetegek is fogyaszthatják. Jelentős részét már a vékonybél felszívja, ezért nincs hashajtó hatása, ráadásul nem okoz fogszuvasodást sem.

Stevia

A steviát, vagy sztíviát a Stevia Rebaudiana nevű növény leveleiből készítik, tehát szintén egy természetes eredetű édesítőszer. Az Ayura cappuccinóiban is steviát használunk cukor helyett természetes édesítőszerként. Már a guaranai indiánok is ismerték sok száz évvel ezelőtt.

A cukornál körülbelül 2-3-szor édesebb, ezért sokkal kevesebb is elég belőle. Glikémiás indexe 0, kalóriát lényegében nem tartamaz, ezért cukorbetegek, hiperglikémiás betegek mellett nagyon jó választás lehet fogyni vágyóknak, testépítőknek, sportolóknak is.

Édes ízének köszönhetően csökkenti a cukor iránti vágyakozást, azzal pedig, hogy a jóllakottság érzetét kelti, kevesebb ételt kíván meg a szervezet, ezzel ugyancsak hozzájárul a kalóriabevitel csökkentéséhez.

Itt azonban még nem értek véget a stevia egészségügyi előnyei. További pozitív tulajdonságai közé tartozik, hogy gátolja a szájüregben a savasodást okozó baktériumok szaporodását, ezzel képes megelőzni az így kialakuló fogszuvasodást, fogínygyulladást.

Jótékony, stabilizáló hatással van a vércukorszintre is, de a vérnyomás szempontjából is jó választás a stevia, mivel értágító tulajdonsága révén csökkenti a vérnyomást, valamint erős gyulladáscsökkentő is. Rendben tartja az emésztést, növeli az energiaszintet és a mentális éberséget, de a kedélyállapotunkat is kedvezően befolyásolja. Azt sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy A- és C-vitamint, cinket, vasat, magnéziumot, rutint és foszfort is tartalmaz.

Fogyasztásának nincsenek mellékhatásai, ezért gyermekektől egészen az idősekig bárki nyugodtan használhatja nemcsak kávé vagy tea ízesítéséhez, hanem sütéshez, főzéshez is.

A fentiek alapján azt javasoljuk, hogy az egészségtelen cukor helyett válassza mindenki a természetes cukorhelyettesítőket, mivel sokkal egészségesebbek és ma már nagyon sok helyen elérhetők.

0
    0
    Kosár
    Call Now Button