A pecsétviaszgombáról (ganoderma lucidum) részletesen

A gyógyulni vágyó vagy az egészségét megőrizni kívánó ember szinte hetente találkozik újabbnál újabb készítményekkel, amelyeknek a gyártók különböző hatásokat tulajdonítanak. Ebből adódóan nem is olyan egyszerű eligazodni a sok termék között.

A ganoderma lucidum – magyar nevén pecsétviaszgomba – egy olyan értékes gyógyhatású gomba, amelynek kedvező élettani hatásaira a távol-keleti kultúrák tradicionális gyógyászata már több ezer évvel ezelőtt felfigyelt. A XX. századig kellett arra várni, hogy a sokáig csak Kínában, Japánban vagy Koreában használt gyógygombát a nyugati orvoslás is felfedezze. Az elmúlt évszázad végétől intenzív kutatások zajlottak és zajlanak ma is, melyek közül már több is kedvező eredménnyel zárult.

Ez a gombafaj Ázsia forró, párás vidékein terem elsősorban, de időközben arra is fény derült, hogy jól termeszthető fajról van szó, ami szintén elősegítette széleskörű elterjedését és népszerűségének növekedését.

A ganoderma lucidum orvosi alkalmazásáról

Az imént már említett orvosi kutatásoknak köszönhetően megismerhettük, hogy a ganoderma lucidumban melyek azok a biológiailag aktív hatóanyagok, amelyek szerepet játszhatnak a szervezet egészséges egyensúlyának fenntartásában, a betegségek megelőzésében. Ezek közül nézzük meg most a legfontosabbakat.

A gombában nagy számban előforduló poliszacharidok leginkább az immunerősítő hatásért lehetnek felelősek. A nukleotidok, azokon belül különösen az adenozin a vérkeringés javításában, a vérrögképződés megelőzésében működhet közre. A ganoderma lucidum terpenoidokhoz tartozó vegyületei a gyulladások kialakulásának elkerülését, az allergiás reakciók enyhítését segíthetik elő. Az immunglobulinokhoz hasonló szerkezetű aminosavak és fehérjék pedig a szervezetbe kerülő testidegen anyagok, baktériumok, vírusok ellen vehetik fel hatékonyan a küzdelmet.

Mindezekből azt a következtetést vonhatjuk le – ahogy ezt az orvostudomány is már megtette – , hogy a ganoderma lucidum leginkább általános immunerősítő, immunrendszert támogató hatásával, valamint a szervezet egészséges egyensúlyának megőrzésével segíthet minket a betegségek megelőzésében, illetve kezelésében. Ezek alapján nézzük meg azokat a lehetséges terápiás hatásokat, amiket már az orvosi kutatások is igazoltak.

1. Immunerősítő hatása lehet

Az immunrendszer erősödésével érhető el leginkább a betegségek kialakulásának kivédése, valamint a szervezetnek a betegségekkel szembeni hatékony küzdelme. A ganoderma lucidum segítségével növekedhet az ehhez szükséges immunglobulinok képződése és az immuneffektor sejtek aktiválódása.

Az immunrendszer általános erősítése azért is nagyon fontos, mert egy megerősített immunrendszerrel rendelkező ember jóval eredményesebben védekezhet a legkülönbözőbb betegségek ellen. Számos kórkép ugyanis nagyon legyengítheti a beteget, különösen igaz ez a rákos megbetegedésekre, vagy az azzal járó kezelésekre. Ha rendszeresen támogatjuk immunrendszerünket, akkor a hasonló helyzetekben sokkal jobb lehet a páciensek általános közérzete.

2. Vírus- és baktériumellenes hatása lehet

A kutatási eredmények a gomba lehetséges antivirális és antibakteriális hatására mutattak rá.

3. Szív- és érrendszert támogató hatása lehet

A vérkeringés kedvező befolyásolása elsősorban a vérnyomás optimalizálásán, a káros koleszterin szintjének csökkentésén, illetve a vérerek ellenállásának növelése révén alakulhat ki.

4. Antidiabetikus hatása lehet

Több klinikai vizsgálat azt erősítette meg, hogy a ganoderma gomba a vércukorszintet is stabilizálhatja.

5. Májvédő hatása lehet

A ganoderma lucidum antioxidáns és szabadgyökfogó hatása, illetve a májsejtek fehérjeszintézisének növelése révén jótékonyan hathat a máj működésére is.

A gyógygombát rendszerint nem magában fogyasztják, hanem valamilyen más termékbe szokták belekeverni, ilyen például a ganodermás kávé, ami a sok kávéfogyasztó miatt nagyon népszerű terméktípusnak számít.

0
    0
    Kosár
    Call Now Button