Miért egészséges a matcha tea?

A matcha tea egy zöld tea, amelyet a zöld teához hasonlóan a Camellia sinensis teanövény leveleiből készítenek már több száz éve, azonban a speciális termesztési eljárásnak köszönhetően a matcha tea sokkal előnyösebb egészségügyi szempontból, mint a klasszikus zöld tea.

A növényt ugyanis a levelek betakarítása előtt néhány nappal takarás segítségével beárnyékolják, ennek következtében pedig a növény nemcsak hatékonyabban őrzi meg értékes tápanyagait, hanem nagyon sok klorofillt és L-theanint kezd el termelni.

Az alábbiakban a matcha tea egészségre gyakorolt legfontosabb kedvező hatásait szeretnénk röviden ismertetni.

Rendkívül hatékony antioxidáns

Az antioxidánsok a sejtkárosító szabad gyökök elleni harc legfontosabb szereplői. A szabad gyökök jelentős szerepet játszanak többek között az immunrendszer gyengítésében, a rákos megbetegedések megjelenésében, vagy a bőrbetegségek kialakulásában.

A matcha tea katekinekben rendkívül gazdag, amelyek a leghatékonyabb antioxidánsok közé tartoznak. Fogyasztásuk révén csökken az érelmeszesedés kockázata, csökkentik a vérnyomást, valamint a koleszterinszintet, de antibakteriális és antivirális tulajdonságuk, illetve tumorellenes aktivitásuk is kiemelkedő. A katekinek hatását jól illusztrálja, hogy a C-vitaminnál százszor erősebb antioxidánsnak bizonyulnak.

Nyugtató, lazító hatása is kiemelkedő

Több száz évvel ezelőtt a kínai és japán szerzetesek nem véletlenül ittak matcha teát a meditációjuk előtt. Ma már tudományos kutatások igazolták, hogy a matcha teában lévő aminosav, az L-theanin anélkül lazítja el és nyugtatja meg az embert, hogy álmosságot idézne elő.

Javítja a memóriát és a koncentrációt

Az L-theanin további kedvező hatásai között lelhető fel az is, hogy segíti a szervezet megfelelő dopamin- és szerotoninszintjének kialakításában. Ez a két szerves anyag döntő szerepet játszik abban, hogy az agysejtek és az idegrendszer optimális működésére. Ha ideális szinten vannak jelen a szervezetben, az kedvezően befolyásolja a gondolkodást, a kreativitást, a koncentrációt és a memóriát, segíti a jó alvást, illetve közreműködik a levertség és a depresszió megelőzésében.

Javítja az állóképességet

A matcha teában megtalálható koffein és L-theanin kettőse egy magas, hosszan tartó energiaszintet fog eredményezni. Ez annak köszönhető, hogy a koffein élénkítő hatását az L-theanin úgy ellensúlyozza, hogy az élénkítő hatást elnyújtja, ugyanakkor nem eredményez azonnali koffeinlöketet. A koffein egyenletesen oszlik el a véráramban, az energiaszintünket így stabilabbnak fogjuk érezni. A két összetevő hatását „éber nyugalomnak” is nevezik.

Támogatja a fogyást

A matcha teában lévő biológiailag aktív hatóanyagok szerepet játszanak az anyagcsere gyorsításában, valamint a toxinok eltávolításában is. Ebből adódóan hatékonyan tudja segíteni a fogyókúrázókat a zsírvesztésben.

Erősíti az immunrendszert

A matcha teában lévő A- és C-vitamin, továbbá kálium, kalcium és vas egyaránt hozzájárul az immunrendszer ellenállóbbá tételéhez, de erre még inkább támogató hatással vannak a korábban már említett katekinek, amelyek antibakteriális és antivirális tulajdonságaik révén fejtik ki leginkább erősítő hatásukat.

Az imént bemutatott pozitívumok egyértelművé teszik, hogy a matcha tea fogyasztása jelentősen hozzájárul ahhoz, hogy elkerüljük a betegségeket, valamint mindennapi teljesítményünk érezhetően javuljon, ezért fogyasztását a fiataloktól kezdve az idősekig egyformán ajánljuk.

0
    0
    Kosár
    Call Now Button