Mi a különbség az arabica és a robusta kávé között?

A kávét nagyon sokan fogyasztják hazánkban is, ezért a legtöbben jól tudják, hogy ízükben, élvezeti értékükben jelentős eltérések figyelhetők meg. Ez nem véletlen, ugyanis egyáltalán nem mindegy, hogy milyen kávéfajtából készül egy adott kávétermék.

A kávéfogyasztás, illetve a kávézás kezdete nehezen határozható meg pontosan, vélhetően ezer éves múltra tekint vissza, valószínűleg Etiópia tekinthető az őshazájának, innen terjedt el szerte a világon ez a népszerű ital.

Többféle kávéfajtát is számon tartanak a Földön, melyeknek a száma ma már a százat is meghaladja. Ezek közül fogyasztási célból csak az arabica és a robusta féléket termesztik, ezeken belül különböző alfajok, típusok is megtalálhatók. A kettő között jelentős különbségek fedezhetők fel, ezekre fogunk kitérni a következőkben.

Az arabica kávé jellemzői

Az arabica kávéfajta a világ legnépszerűbb, legrégebb óta ismert kávéja, az éves, közel 150 millió zsáknyi kávébabból körülbelül 70%-ot tesz ki ennek a típusnak a felhasználási aránya. Származási helye a mai Etiópia területére esik.

Nagyon igényes növényfajról van szó, a környezeti tényezőkre meglehetősen érzékeny. A talajminőség, az időjárási körülmények, a kártevők és a betegségek nagyban befolyásolják a termés mennyiségét és minőségét, azonban ha a feltételek kedvezőek, cserébe rendkívül ízletes kávéhoz juthatunk.

Arabica kávé

Íze nagyon gazdag különböző aromákban, a selymes, kellemes ízvilágon jóval kevésbé érződik a keserű, savas jelleg. Ebből adódóan elegendő a maximális hatás eléréséhez a lágy pörkölés alkalmazása. Ezen tulajdonságai miatt kiváló alapanyagnak számít nemcsak kávéhoz, hanem kapucsínóhoz is. Igényessége és nagyszerű íze árában is megmutatkozik.

A robusta kávé jellemzői

A robusta fajta – amit az 1800-as évek végén, az Egyenlítő környékén fedeztek fel – teszi ki a maradék 30%-ot a világszinten elfogyasztott kávé mennyiségéből.

Robusta kávé

Ennél a típusnál már egy sokkal igénytelenebb növényről beszélünk, ami kevésbé érzékeny az időjárási körülményekre, a termőterület minőségére, valamint a kártevők jelenlétére, ez azonban élvezeti értékére, ebből adódóan az árára is jelentős hatással van. Íze jóval gyengébb, aromákban sokkal kevésbé gazdag, ugyanakkor jobban dominál a kesernyésebb, savasabb ízvilág a fogyasztása során. Főzésre való előkészítéséhez rendszerint a sötétebb pörkölést alkalmazzák. A gyenge élvezeti érték ellenére sok gyártó inkább ezt a típust alkalmazza az olcsó előállítási ára miatt.

A két típus közötti markáns különbségek

A fentiekből is jól látszik, hogy a kávézás valódi élményéhez, a selymes, kellemes aromához az arabica kávé sokkal jobban hozzájárul, mint az egyszerűen csak keserűnek ható, savasabb érzetű robusta. Utóbbi ráadásul említett tulajdonságai miatt könnyen okozhat olyan gyomorpanaszokat, mint a gyomorégés, savtúltengés. Az arabicánál ez nem szokott előfordulni.

Az Ayura kiemelt figyelmet fordít arra, hogy a kedvező árú ganodermás kávékülönlegességei igazi élményt nyújtsanak a fogyasztói számára, ezért minden terméke kizárólag, 100%-ban arabica kávétípusból készül. Ennek köszönhetően ezek a termékek nemcsak nagyon finomak, ízletesek, hanem a gyomrunkat is kímélik, nem vezetnek gyomorbántalmakhoz, túlzott savképződéshez, gyomorégéshez.

0
    0
    Kosár
    Call Now Button