Miért fontos a kávé megfelelő tárolása?

A kávét ugyan a tartós élelmiszerek közé soroljuk, azonban annak ízében egy bizonyos idő elteltével előállhat változás, különösen ha nem megfelelően történik a tárolása. A tárolást is több tényező befolyásolja, ilyen például a csomagolás, a szobahőmérséklet, vagy éppen a páratartalom.

A következőkben arra kívánunk fókuszálni, hogy milyen tárolási hibák vezethetnek ahhoz, hogy a kávé ízében negatív folyamatok induljanak el, és hogy hogyan lehet ezt a folyamatot megelőzni.

Mi történik a kávéval a pörkölést követően?

A kávé pörkölése után több folyamat is kezdetét veszi, ami nem megfelelő tárolás esetén olyan mértékű lehet, ami már érdemben befolyásolja a kávé ízét.

Egyrészt az egyik ilyen az avasodás, ami a nem megfelelően és hosszú ideig tárolt kávéknál következhet be. Az egyes kávétípusok szárazanyagtartalmában, azok molekuláiban különböző mértékben vannak jelen a zsírsavak. Ezeknek a molekuláknak a bomlása kezdi előidézni az avasodást. Ehhez alapvetően oxigénre van szükség, ezért azoknál a kávéknál, amelyeket nem alacsony oxigéntartalmú körülmények között tárolnak, ez a folyamat jóval hamarabb és jóval gyorsabban kezdetét veszi. A megfelelően tárolt kávéban is elkezdődhet ilyen jelenség, mivel a pörkölés alatt úgynevezett reaktív gyökök keletkeznek, azonban az oxigénszegény vagy oxigénmentes környezetben lévő kávéknál ez nagyságrendekkel lassabban következik be.

Ezen túl meg kell említeni az aromacsökkenést is, amit több tényező is kiválthat. E mögött a folyamat mögött az áll, hogy a pörkölést követően bizonyos illékony komponensek jönnek létre a kávéban, amelyek a kávébabban keletkező gázokkal együtt távoznak a kávéból, de az oxigén hatására más vegyületek is átváltoznak.

Hogyan lassíthatjuk ezeket a változásokat a kávéban?

A kávé ízvesztésének, avasodásának mérsékléséra, lassítására többféle lehetőség van, érdemes ezekből valamennyit betartani ahhoz, hogy kávénk sokáig megőrizze friss, eredeti ízét.

Az egyik legfontosabb kritérium, hogy a megvásárolt terméket normál körülmények között, szobahőmérsékleten tároljuk. Ez amiatt fontos, mert minél melegebb a hőmérséklet, annál könnyebben távoznak a kávénkból a benne lévő gázok, és így az illékony összetevők is. Ezért kerüljük az olyan tárolási helyeket, ahol a kávé fénynek, magasabb hőmérsékletnek van kitéve. Itt az a kérdés is joggal felmerülhet, hogy a minél hidegebb környezet, esetleg a fagyasztás célravezető-e, de arra is fény derült, hogy ebben az esetben a fagyasztásnak több negatív, mint pozitív hozadéka van, ezért javasolt a szobahőmérsékleten való tárolás.

A másik fontos teendőnk, hogy a tárolást oxigéntől elzárva oldjuk meg, az oxigénnel való érintkezés ugyanis jelentős mértékben képes az aromaanyag csökkenését, illetve az avasodást előidézni. A légmentesen visszazárható csomagolás például már megfelel ezeknek az elvárásoknak.

Az oxigéntől való elzárás egyben segíti azt is, hogy a kávé száraz maradjon. Ez azért lényeges, mert a párás levegővel való érintkezés – a párában lévő oxigén miatt – szintén az ízvesztési folyamatokat kezdené el elindítani.

Ha a fenti néhány tanácsot igyekszünk minél inkább betartani, biztosak lehetünk benne, hogy kávénk hosszú ideig meg fogja őrizni eredeti aromáját.

0
    0
    Kosár
    Call Now Button