Miért hasznos a kollagénbevitel?

A kollagén szó hallatán sokak a szépségápolásra gondolnak, nem véletlenül, hiszen ennek az anyagnak nagy szerepe van a szép bőr fenntartásában. Méltatlanul kevesebb figyelem hárul azonban a szervezet más területeire, ezért ebben a cikkben a kollagén további jótékony hatásaira kívánunk rámutatni.

Mi valójában a kollagén?

A kollagén a szervezetben legnagyobb mértékben előforduló és egyik legfontosabb fehérjéje. Mindenhol jelen van, a bőrbe, az izmokban, a csontokban, az ínakban, a porcokban, az erekben, stb. Leegyszerűsítve azt mondhatjuk, hogy ragasztóként működik, „összetartja” a testet. A szervezet is előállítja, de az idő előrehaladtával mennyisége csökken, ami több problémát is elő szokott idézni.

Ápolt bőr, egészséges körmök és haj

A bevezetőben is utaltunk rá, hogy a kollagént a legtöbben a szépségiparral kötik össze, hiszen az öregedést gátló készítmények egyik nélkülözhetetlen eleme. Használata ugyanis rugalmassá, hidratálttá teszi a bőrt, segít csökkenteni a ráncokat, a bőr érdességét. Ami a bőrnek kedvező, az rendszerint a körmökre és a hajra is jótékony hatással van, ezért a kollagén hozzájárul a körmök és a haj megfelelő növekedéséhez, azok töredezettségének megelőzéséhez. Érdemes szedni hajhullás, illetve elvékonyodásra hajlamos hajszálak esetén is.

A mozgásszervrendszer hatékony támogatója

A mozgás szervrendszeréhez számos szervünk hozzátartozik, többek között az izmok, a csontok, ínszalagok. Az aktívan sportolók nagy terhelésnek teszik ki izmaikat, amelyek a kollagén hatására hamarabb képesek regenerálódni, gyorsabban fognak növekedni.

Az ízületi fájdalmak enyhítésére, megelőzésére szintén ajánlott kollagént fogyasztani, segíti ugyanis a reumás és porckopásos megbetegedések megelőzését, az inak, szalagok épségének megőrzését. Különösen hasznos lehet ez az idősebb korosztályok számára, de ízületek védelme a fiatal sportolók esetében is kiemelt jelentőséggel bír.

Végül a csontokat is meg kell említeni, mivel azok erősségét, egészségét leginkább a csontszövet mennyisége és a kollagén jelenléte határozza meg. A csontok szintén veszítenek erejükből, ahogy öregedünk, az idősebb korosztályt rendszerint a csontritkulás veszélye fenyegeti. Ennek ellensúlyozására a szervezetbe juttatott megfelelő mennyiségű kollagén fokozza a csontképzésért felelős sejtek aktivitását, és elősegíti a kalcium felszívódását is.

A fentieken túl a kollagén segíti a megfelelő sebgyógyulás, hegképződés létrejöttét, a bélrendszer és a bélflóra támogatásán keresztül támogatja a jó bélműködést, az immunrendszer erőssé tételét. Emellett a szívizomsejtekbe beépülve a jó szívmunka, az optimális vérkeringés kialakításában is nélkülözhetetlen a szerepe, illetve az idegrendszer hatékony működéséhez is eredményesen járul hozzá.

A kollagén számos készítmény segítségével bejuttatható a szervezetbe, szimplán tablettás formában is fogyasztható, de népszerűbbek szoktak lenni azok a termékek, amelyek valamilyen egyébként is népszerű készítményként (pl. kávé) tartalmazzák a kollagént.

Cikkünkben arra próbáltuk rávilágítani, hogy a kollagén bevitele nemcsak esztétikai szempontok miatt lehet hasznos, hanem a szervezet egészének egészségére jótékony hatással van, ezért érdemes azt minél szélesebb körben fogyasztani, már csak azért is, mert káros mellékhatása sincs.

0
    0
    Kosár
    Call Now Button