Milyen kollagéntípusok vannak?

Szerencsére mára egyre többen kezdik felfedezni, hogy mennyire fontos a rendszeres kollagénbevitel, az viszont még sokak számára kevésbé ismert, hogy milyen kollagéntípusok vannak, azokat milyen forrásból lehet biztosítani a szervezetünk számára. Ebben a cikkünkben tehát a kollagéntípusokat, illetve azok előfordulási helyeit, fontosabb forrásait járjuk körül.

A kollagéntípusokról

Körülbelül harminc féle kollagéntípus van, amelyeket római számokkal jelölünk. Ezek közül az I-es, a II-es és a III-as típusú kollagén fordul elő a legnagyobb arányban a szervezetünkben. Különösen nagy, 90% körüli az I-es típusú kollagén aránya, amely a szalagokban, inakban, csontokban, fogakban és a bőrben is jelentős mennyiségben megtalálható. A II-es típusú kollagén leginkább az ízületekben, porcokban lelhető fel, azok optimális működéséhez járul hozzá, míg a III-as típusú sok hasonlóságot mutat az I-essel, a csontvelőben, a májban egyaránt megtalálható.

Felmerül azonban a kérdés, hogy milyen forrásból juthatunk hozzá ezekhez a kollagéntípusokhoz, melyek a legjobb kollagén készítmények, amelyekben ezek az összetevők megtalálhatók. Többféle forrásból nyerhető ki kollagén, van ugyanis marhakollagén, halkollagén, csirkekollagén és sertéskollagén is.

Kollagénforrások

A különböző kollagénkészítmények között is vannak eltérések, mivel attól függően, hogy milyen forrást használtak fel hozzájuk, más-más előnyök mutatkoznak meg.

A sertéskollagén hatását nem túl sok kutatás igazolta még, egyelőre a kollagén készítmények között sem lelhető fel kollagénforrásként.

A csirkekollagén leginkább a porcok, ízületek támogatásában, „olajozásában”, megfelelő működésében tudnak hatékonyan közreműködni, de a csirkekollagén sem képvisel jelentős arányt a kollagén készítmények összetevőiben. A legtöbb termék halkollagént, illetve marhakollagént tartalmaz, ezek a leghatékonyabb kollagénforrások, viszont ezek között is van azért némi különbség.

A marhakollagén

A marhakollagén többféle kollagéntípust tartalmaz, ezért jótékonyan hat az ízületek, inak, porcok, bőrök egészségére, ezen kívül alkalmas a belek, csontok működésének támogatására. Sok glicint és prolint található benne, emiatt is igaz rá, hogy a bőrnek és az ízületeknek kedvező tulajdonságokkal rendelkezik.

A halkollagén

A halkollagént jelenleg a legtisztább és legbiztonságosabb kollagénforrások között tartják számon. Ez is többféle kollagéntípust tartalmaz, akárcsak a marhakollagén, ebből adódóan erősíti a csontokat, porcokat, ízületeket, hozzájárul a belek egészségéhez, a bőr rugalmasabbé, feszesebbé tételéhez. A marhakollagénhez képest viszont rendkívül könnyen emészthető, mivel a halkollagén peptidek jóval kisebb méretűek. Ennek köszönhetően hatékonyabban szívódnak fel, nincsenek terhelő hatással az emésztőrendszerre.

Sokan azért idegenkednek a halkollagéntől, mert nem szeretik a halat, és attól tartanak, hogy a fogyasztott termékben majd a számukra kellemetlen halíz fog visszaköszönni. Emiatt azonban senkinek nem kell aggódnia a halkollagént tartalmazó készítmények íztelenek, illetve olyan ízűek, amilyen termékbe belekeverték. Például egy kollagénes kávéban tehát semmilyen halízt nem fogunk tapasztalni.

A fentieket úgy összegezhetjük, hogy jó választás lehet mindkét kollagénforrás, de a halkollagén jobb biohasznosulása révén előnyösebb lehet a marhakollagénnál.

0
    0
    Kosár
    Call Now Button