Túl lehet adagolni a kollagént?

Szerencsére egyre többekben tudatosul annak a jelentősége, hogy miért van szükség a kollagénbevitelre, a kollagén pótlására. Ha már valaki ezt fontosnak tartja, joggal juthat eszébe az a kérdés, hogy létezik-e kollagéntúladagolás, ha pedig igen, akkor ennek milyen hatásai lehetnek. Ebben a cikkünkben tehát arról lesz szó, hogy túl lehet-e adagolni a kollagént, de kitérünk arra is, hogy hogyan tud a leghatékonyabban felszívódni a szervezetben.

A kollagén adagolásáról

Arról egy korábbi cikkünkben már írtunk, hogy hogyan célszerű adagolni a kollagént. Itt most csak röviden szeretnénk visszautalni arra, hogy bár sok tudományos vizsgálat zajlik jelenleg is ezzel kapcsolatban, de hivatalos állásfoglalás még nem született arról, hogy naponta pontosan mennyi kollagént kell bevinni a szervezetünkbe. Különböző ajánlások születtek, amelyek a 2.500 és a 15.000 mg közötti értékeken belül húzódnak meg, attól függően, hogy mi az elérni kívánt cél.

A 2.500 és 5.000 mg közötti adagokkal általánosan kedvező hatás érhető el, a nagyobb dózis már hatékonyabban segítheti a bőr hidratáltságának, az ízületek rugalmasságának megőrzését, míg a 15.000 mg-ot megközelítő adagolás az intenzívebben sportolók számára ajánlott, náluk ez a mennyiség már kellő mértékben támogatja az erősebb izomzat kialakulását.

A kollagénes készítményeket kúraszerűen érdemes fogyasztani, a pozitív változások akár már 4-5 hét elteltével észrevehető válhatnak.

Létezik-e kollagéntúladagolás?

Ahogy fentebb utaltunk rá, több ajánlás is van a napi kollagénadagolásra, de mi történik akkor, ha túllépjük például a 15.000 mg-os mennyiséget. A jó hír az, hogy semmi problémánk nem lesz, a kollagént ugyanis lényegében nem lehet túladagolni. Az sem okozna semmilyen problémát, ha az ajánlott felső határ dupláját vinnénk be. Azt is megjegyezzük azonban, hogy erre szinte semmilyen esély nincs, másrészt értelme sem sok lenne, ugyanis egy bizonyos szint után – ami egyénenként eltérő lehet – nem vált ki nagyobb hatást a kollagénes készítmény. Célszerű ezért az ajánlásokat szem előtt tartani és megfogadni a kollagénbevitel során.

A kollagén felszívódásáról

A kollagén túladagolása kapcsán érdemes még megemlíteni a kollagén felszívódását is, amit több tényező is befolyásol.

Nem mindegy például, hogy az adott készítmény milyen forrású kollagén felhasználásával készült, tehát például marhakollagént vagy halkollagént tartalmaz. A halkollagén rendelkezik azzal a tulajdonsággal, hogy a leghatékonyabb és leggyorsabb módon képes felszívódni.

Az is meghatározó tényező, hogy hidrolizált vagy natúr kollagént tartalmaz az adott termék. Mindenképpen a hidrolizált változatot kell előnyben részesíteni, a hidrolízis ugyanis egy olyan kémiai eljárás, melynek során a kollagént kollagén peptiddé, azaz apró fehérjeláncokká alakítják, amelyet a szervezet már megfelelően tud hasznosítani, beépíteni.

A gyorsabb kollagénfelszívódást befolyásolja a kollagén állaga is, ezzel kapcsolatban a kollagén italok, például kollagénes kávék tekinthetők kedvezőbbnek.

Végül arra is érdemes figyelni, hogy biztosítsuk a változatos, C-vitaminban gazdag étrendet is szervezetünk számára, a C-vitamin ugyanis támogatja a maximális hatásfokkal történő felszívódást.

0
    0
    Kosár
    Call Now Button