Nehezedre esik a koncentráció? A matcha tea a megoldás!

Biztos mindenki találkozott már azzal az érzéssel, amikor kimerült, fáradt, ráadásul nyomás alatt is van, stressz éri valamilyen konfliktus, fontosabb ügy miatt, miközben helyt kellene állni például a munkahelyen is. Ilyenkor romlik a figyelem, csökken a koncentrálóképesség, ami a munkavégzés rovására mehet, főleg, hogy ha hosszabb munkafolyamatról van szó, amikor egész napos koncentrációra van szükség.

Szerencsére van megoldás a problémára, a matcha tea fogyasztása ugyanis segít az egész napos, hosszantartó koncentráció fenntartásában, amivel munkánkat, otthoni teendőinket is hatékonyabban tudjuk ellátni. Az alábbiakban bemutatjuk, hogy hogyan képes erre a matcha tea.

Honnan ered a matcha tea koncentrációerősítő hatása?

Bár a matcha tea is a hagyományos értelemben vett zöld vagy fekete tea alapanyagául szolgáló kínai teacserjéből készül, az eltérő termesztési eljárásnak köszönhetően jóval kedvezőbb tulajdonságokkal rendelkezik előbb említett társainál.

A teacserjéket ugyanis néhány héttel a szedés előtt árnyékolt körülmények között nevelik, ennek a folyamatnak tudható be, hogy a matcha tea így nemcsak ízletesebb lesz, hanem L-theaninban is gazdaggá válik.

Az L-theanin egy olyan aminosav, aminek köszönhetően az éberség és a nyugalom állapota egyszerre érhető el. Ez több ok miatt is lehetséges. Egyrészt közvetlenül hat az agyra, ahol stimulálja az alfa hullámok aktivitását. Az alfa hullámok nagyban hasonlítanak a théta hullámokhoz, azonban nem eredményeznek álmosságot, hanem épp ellenkezőleg, javul a koncentrációs képesség, az éberség, ugyanakkor nyugodtak is maradunk. Az így kialakuló együttes hatást „nyugodt éberségnek” vagy „nyugodt figyelemnek” is nevezik.

Az L-theanin abban is szerepet játszik, hogy a teában lévő koffein lassabban szabadul fel a véráramban, ebből adódóan több órán keresztül energikusak, nyugodtak és összeszedettek lehetünk.

Végül azt is meg kell említeni, hogy ez az aminosav elősegíti az úgynevezett gamma-amino-vajsav (GABA) termelődését is, ami előnyösen befolyásolja a dopamin és a szerotonin nevű hormonok felszabadulását. Ez a két vegyület felelős a koncentrálóképesség biztosításáért, a jól működő memóriáért, annak javulásáért, illetve a hangulat szabályozásáért. Ez elősegíti a szorongás, a stressz csökkenését, a támogatja a mentális relaxációt.

Feszültségoldásban is kiemelkedőt nyújt

Az imént már utaltunk rá, hogy az L-theanin a koncentráció javítása mellett a feszültség oldásában is hatékonyan közreműködik. Több klinikai kutatás is alátámasztotta, hogy fogyasztása mérsékli a szorongásos tüneteket, stresszhelyzetben kedvezően hat a vérnyomásra és a pulzusszámra, ráadásul nemcsak egészséges embereknél jelentkezik ez a tulajdonsága, hanem a depresszióban, skizofréniában szenvedőknél is eredményesen alkalmazható.

A matcha tea azért is lehet tehát előnyös, mert fent ismertetett tulajdonságai révén azok is nyugodt szívvel fogyaszthatják, akiknél a kávé túlzottan élénkítő, nyugtalanságot okozó, szapora pulzust eredményező hatást vált ki. Aki magára ismert a bevezetőben leírt koncentrációhiányos, stresszes élethelyzetek kapcsán, az mindenképpen tegyen egy próbát a matcha teával, és érezhető javulást fog tapasztalni.

0
    0
    Kosár
    Call Now Button