Marha vagy halkollagén – melyiket válasszuk?

Arról már sokan hallottak, hogy a kollagén mennyire nélkülözhetetlen az emberi szervezet számára. Azzal is számos ember tisztában van, hogy a szervezet kollagéntermelése már egész fiatalkorban elkezd csökkenni, idős korban pedig meg is szűnik. Az viszont többeknél is kérdésként merül fel, hogy milyen forrásból származó kollagénes termékek léteznek, illetve melyik az a kollagénforrás, amit a legcélszerűbb használni. Ebben próbálunk ebben a cikkünkben útmutatást adni.

A kollagéntípusokról röviden

A kollagének között 28 ismert típusról tudunk beszélni. Ezek szerkezete típusonként eltérő, illetve a szervezet felépítésében betöltött szerepük is más és más. A típusokat római számokkal jelöljük. Az I-es típus például a szervezet valamennyi szövetében jelen van, leggyakrabban előforduló típus, leginkább a bőr rugalmasságáért, feszességéért, egészségéért felel. Hiánya esetén sokkal hangsúlyosabbá válnak a ráncok, nagyobb eséllyel alakul ki a narancsbőr is. A II-es típus a porcok, ízületek felépítésében játszik jelentős szerepet. Ha ezt nem tudjuk pótolni kellő mértékben, akkor felgyorsulhat például az ízületek kopása.

A kollagénforrásokról általában

Kollagénhez többféle forrásból is hozzájuthatunk. Sok ételben megtalálható, ilyen többek között a kocsonya, a csontleves, vagy a tojás is. Ennek ellenére azt javasoljuk, hogy a kollagén pótlását valamilyen kollagént tartalmazó termékből biztosítsuk, ugyanis az említett ételeket vagy nem fogyasztjuk rendszeresen, vagy nem is szeretjük. Ráadásul a kollagént tartalmazó termékekben a kollagén ugyanúgy természetes forrásból származik.

Ezek a természetes források a hal, a marha, a sertés és a csirke is. A legtöbb termékben a marha- vagy a halkollagén található meg, ezért ezekről fogunk bővebben említést tenni.

A halkollagén és a marhakollagén összehasonlítása

A halkollagén nagyon tiszta és kiváló minőségű kollagénnek számít. Rendkívül előnyösen befolyásolja a hialuronsav-tartalmat, ami jótékonyan hat az elasztin rostokra, továbbá a nedvesség megtartására. Ebből adódóan a bőr tulajdonságai már néhány hét múlva számottevő javuláson mennek keresztül, a bőr feszesebbé, rugalmasabbá válik, a ráncok elkezdhetnek kisimulni, javul a faggyútermelés. Mindezeken túl a halkollagén további előnye, hogy gazdag aminosavakban, valamint hogy sok antioxidánst tartalmaz.

A marhakollagén szintén aminosavakban gazdag – ilyen például a glicin és prolin is – , amelyek többek között segítik a bőr regenerációját, csökkentik a fáradtságérzetet, segítenek megelőzni az ízületi betegségeket, erősítik a csontokat, közreműködik a csontritkulás kialakulásának megelőzésében.

Csak néhány példát említettünk a kétféle kollagénforrás kedvező tulajdonságairól, ezekkel kapcsolatban azt lehet mondani, hogy ezek között nagyon sok átfedés van. Ha a legfőbb különbséget kellene megneveznünk, akkor ez a hatékonyságban és a felszívódásban ragadható meg. Itt egyértelműen a halkollagén irányába billen a mérleg nyelve, ugyanis a halkollagén sokkal könnyebben szívódik fel, ezáltal sokkal jobban hatékonyabban tudja hasznosítani a szervezet, sokkal jobban tud érvényesülni annak öregedésgátló, szövetépítő hatása.

Mindezek alapján azt a következtetést vonhatjuk le, hogy lehetőség szerint a halkollagént tartalmazó kollagénes italokat részesítsük előnyben.

0
    0
    Kosár
    Call Now Button