Mi a különbség a matcha tea és a hagyományos zöld tea között?

Azt vélhetően sokan tudják, hogy a zöld tea egészséges, azt azonban már jóval kevesebben, hogy létezik olyan tea is, amiből egy csészényi felér akár 10-15 csésze zöld teával egészségügyi szempontból. Ez pedig nem más, mint a matcha tea.

A zöld tea és a matcha tea között az mindenképpen hasonlóság, hogy mindkettőt a Camellia sinensis növényből állítják elő, de az eltérő termesztési és előállítási eljárás miatt jelentős különbségek mutatkoznak az íz, az állag és a szín, az elkészítési mód, de leginkább a tápanyagtartalomban.

Termesztési, előállítási eltérések

A legfőbb különbség abban érhető tetten, hogy a matcha teánál a szüretelést megelőzően 3-4 héttel a növényeket beárnyékolják, ennek köszönhetően az sokkal jobban megőrzi a benne lévő értékes tápanyagait, elkezd jelentős mennyiségű klorofillt és L-theanint termelni. Ennek a folyamatnak az eredményeként jön létre a különleges ízvilág, a rendkívül élénkzöld szín, és nem mellékesen a sokkal több jótékony hatás.

A valóban jó minőségű matcha teákhoz a legfiatalabb, legzsengébb tealeveleket használják fel, amiket kézzel szednek le és válogatnak szét. Ezt követi a kiszárítás, majd a porrá őrlés.

Szín-, íz- és állagbeli különbségek

A matcha tea színe sokkal zöldebb, élénkebb a zöld teáénál, ez a magas klorofilltartalomra vezethető vissza. Az íz kapcsán is eltérés mutatkozik, mivel a matcha tea íze az umami ízhatáshoz áll a legközelebb, az édeskés, zöldségesebb hatások érvényesülnek leginkább. Ami pedig az állagot illeti, a hagyományos zöld teák aprított levelei helyett a matcha teánál porrá őrlik a leveleket, ezáltal a biológiailag aktív és hasznos összetevőket sokkal hatékonyabban tudja hasznosítani a szervezet.

Magasabb tápanyagtartalom és az ebből adódó kedvező élettani hatások

A legnagyobb különbséget a kiemelkedő mértékű tápanyagtartalomban találjuk a két teatípus között. Ez elsősorban a speciális termesztési eljárásnak és a por állagnak köszönhető.

Elsőként a szervezet létfontosságú alkotóelemeinek tartott antioxidánsokat érdemes megemlíteni, amelyek felveszik a harcot a sejtkárosító, többek között a rákos megbetegedésekért, öregedésért, az immunrendszer gyengüléséért felelős szabadgyökök ellen. Ebből a matcha tea jóval nagyobb mennyiséget tartalmaz a klasszikus zöld teához képest. Az antioxidánsok között hatékonyság terén az epigallokatechin-gallátot (EGCG) külön fontos kiemelni, számos egészségügyi szempontból kedvező tulajdonságai között fellelhető az anyagcsere gyorsítása és a fizikai állóképesség megnövelése is.

A másik érdemi különbséget az L-theanin jelenléte eredményezi. Ez egy olyan különleges hatóanyag, amely növeli a koncentrációt, javítja a memóriát, a kreativitást, az éberséget és a mentális energiát, emellett ellazít és megnyugtat. További előnyös tulajdonsága, hogy lassítja a koffein felszabadulását a véráramban, ebből adódóan hosszan tartó energiát biztosít az egyszeri, hirtelen koffeinlöket hatása helyett.

Összességében tehát elmondható, hogy bár a zöld tea is egészséges, hatásait tekintve nem képes felvenni a versenyt a sokkal egészségesebb matcha teával, ami nemcsak nagyobb arányban tartalmazza a mindkét teában meglévő hatóanyagokat, hanem más, a zöld teában nem megtalálható egészséges összetevőkkel is rendelkezik.

0
    0
    Kosár
    Call Now Button