Mindent a ganoderma gombás kávékról

A különböző gyógynövények használata az emberiséggel egyidős. Ezek között mindig is jelentős szerepet töltöttek be az egyes gombafajok. A ganoderma kávé alapjául szolgáló ganoderma gyógygomba egy olyan gombaféle, amit a hagyományos kínai orvoslás már évezredekkel ezelőtt gyógyászati célokra alkalmazott. Az ókori Kínában a császárok eledelének is nevezték, mivel eleinte csak az ő kiváltságuk volt, hogy fogyaszthatták.

Tartalomjegyzék:

Azokat a jótékony hatásokat, amelyeket a korabeli gyógyítók a ganoderma gombának tulajdonítottak, napjainkban immár orvosi kutatások is igazolják. Ennek köszönhetően Európában, a nyugati civilizációban is egyre nagyobb népszerűségnek örvend. Amikor ma már az élelmiszerek döntő többségében jelen van valamilyen adalékanyag, vegyszer vagy mesterséges összetevő, akkor még inkább felbecsülhetetlen értéke van egy olyan természetes összetevőkből álló, gyógyhatásokkal bíró készítménynek, mint a ganodermás kávé.

Hogy miért éppen a kávéval került kapcsolatba ez a kiváló gyógygomba, arra a későbbiekben természetesen még ki fogunk térni. Az alábbiakban részletesen fogjuk bemutatni ennek a terméknek többek között az eredetét, összetevőit és hatásait.

A ganoderma gombáról általában

Ahogy a fentiekben már utaltunk rá, a ganoderma gombát már több ezer évvel ezelőtt is fogyasztották, mivel egészségmegőrző, immunerősítő, közérzetjavító hatást tulajdonítottak neki. Nem véletlenül a Távol-Keleten alkalmazták először gyógyító céllal. Egyrészt az ősi kínai kultúrák mindig is hittek a természetes, a betegségek megelőzésére irányuló gyógymódokban, másrészt ez a gombafaj elsősorban Ázsia nedves, forró, párás területein terem. A keleti gyógyászat nagyon népszerű és keresett alapanyagáról van szó, amire olyan jelentős igény van az ázsiai országokban, hogy termesztésére ma már komoly befektetésként tekintenek.

A ganoderma gombáról általában

A Ganoderma nemzetségbe sokféle faj tartozik, a számunkra most fontos a Ganoderma lucidum, ami a ganodermás kávé fő összetevője. Ezt a japánok reishinek, a kínaiak lingzhinek nevezik, a magyar megfelelője a pecsétviaszgomba. Fehér, okkerbarna színű termőtestét lakkosan fénylő kéreg fedi. Kerek, félkör vagy vese alakú kalapja 5-25 centiméter átmérőjű, színe pedig sárga-vörösbarna, közepe sötétebb, bíborbarna, széle pedig világosabb, sárgásfehér.

A ganoderma gomba biológiailag aktív hatóanyagai

A gomba gyógyhatása ugyan évezredek óta ismert, de csak az elmúlt évtizedek tudományos kutatásai – amelyekből rengeteget végeztek és végeznek ma is – tárták fel azokat a hatóanyagokat, amelyek a biológiai hatásért felelősek. Ezek a következők:

1. Poliszacharidok

A poliszacharidok gombában való nagyszámú jelenlétére ma is számos kutatás irányul és mutat rá. A ganoderma gyógyító hatásának egyik fontos tényezői, elsősorban ugyanis a poliszacharidok játszanak komoly szerepet az immunerősítő hatásban, ami például sokat segíthet a rákos megbetegedések kezelése során alkalmazott kemoterápia révén fellépő kellemetlen mellékhatások enyhítésében. Ezen kívül fontos kiemelni a vírusölő, vércukor-, vérnyomás- és koleszterinszint-csökkkentő hatást is.

2. Nukleotidok

A nukleotidok között az adenozinra kell leginkább felhívni a figyelmet, amit a ganoderma gomba oldata is tartalmaz. Ennek az orvosi kutatások trombózist megelőző hatást tulajdonítanak, mivel gátolja a vérrögképződést, értágulatot előidézve segíti a vérkeringést.

3. Terpenoidok

A terpenoid típusú alkotóelemek a poliszacharidokhoz hasonlóan szintén olyan hatóanyagok, amelyek jelentős mértékben hozzájárulnak a gomba gyógyhatásának kialakulásához. Egyes ide tartozó vegyületekről igazolást nyert, hogy közvetlenül segíti az allergiás reakciók enyhítését, a gyulladási folyamatok kialakulásának megelőzését, illetve a hisztamin felszabadulását is gátolja.

4. Aminosavak, fehérjék

A ganoderma gombában olyan aminosavak, fehérjék is megtalálhatók, amelyek szerkezete az immunglobulinokhoz hasonló. Az immunglobulinok a szervezetbe kerülő idegen anyagok, baktériumok, vírusok ellen küzdő ellenanyagok.

5. Egyéb hatóanyagok

Az egyéb hatóanyagok között elsősorban a szerves germániumot érdemes kiemelni, ami növeli az oxigénszintet, javítja a vérkeringést, antioxidáns hatása révén pedig stabilizálja a kollagént, segíti a szövetek gyógyulását, javítja az erek és hajszálerek állapotát.

A ganoderma gomba orvosi felhasználása

A fentebbi hatóanyagok bemutatásából már kiderül, hogy a ganoderma gomba egyik legnagyobb egészségügyi előnye az immunerősítő tulajdonságában rejlik. Ez a szervezetre általános érvényűen pozitív hatást fejt ki, hiszen hatékonyan támogatja a betegségek megelőzését, az erőnléti állapot fenntartását. A gombára és az abból készült termékekre egyértelműen alkalmazható az orvosi szaknyelvben adaptogén hatásnak nevezett minősítés. Az adaptogén hatás lényege, hogy a szervezetet érő külső és belső hatások kiegyenlítésére irányulnak. Ennek megfelelően a ganoderma gomba segíti a szervezet életfunkcióinak egészséges egyensúlyát fenntartani, de a stresszel szembeni ellenállást is növeli.

A gomba egészségügyi előnyei közé tartozik szintén, hogy bizonyítottan alkalmas lehet az onkoterápiában alkalmazott besugárzás, valamint kemoterápiás kezelések révén fellépő kellemetlen mellékhatások enyhítésére, esetleg megszüntetésére.

A fentiekből is látszik, valamint az orvosi kutatások is bebizonyították, hogy a ganoderrma gomba valódi értéke nem az egyes konkrét betegségek gyógyításában rejlik, hanem az általános immunerősítő, immunrendszert támogató hatásban, továbbá a szervezet egészséges egyensúlyának megőrzésében. Ezek eredményezik azt, hogy a legkülönbözőbb betegségek megelőzésében, kezelésében hatékonyan segíthet. A következőkben az egyes terápiás hatásokra fogunk részletesebben kitérni:

1. Immunerősítő hatású lehet

A legfontosabb jótékony hatások egyike, hogy támogatja, erősíti, serkenti az immunrendszert többek között az immunglobulinok képződésének növekedésével, az immuneffektor sejtek aktiválásával. Ez a hatás sokat segít abban, hogy a betegségek ne alakulhassanak ki, illetve ha kialakulnak, akkor azokkal a szervezet hatékonyabban vehesse fel a harcot.

2. Tumorellenes hatású lehet

A ganoderma gomba rákos megbetegedésekben történő eredményes használatáról elsőként japán kutatók jelentettek meg tanulmányokat. Később is számos vizsgálat mutatott rá, hogy a gombában lévő vegyületek elősegíthetik a rákos sejtek pusztulását, gátolhatják a rákos sejtek kialakulását, roncsolhatják a tumort ellátó véredényeket, ami segítheti a tumornövekedés ütemének csökkentését. Emellett igazolták, hogy a gombát fogyasztó körében jóval kisebb mértékben fordultak Ezeket a hatásokat leginkább közvetve éri el, az immunrendszert pozitívan befolyásoló tulajdonságainak köszönhetően.

3. Kemoterápiás és radioaktív kezelés mellékhatásainak enyhítését előidéző hatása lehet

A kemoterápiával vagy radioaktív kezelésen áteső rákbetegeknél gyakoriak a kellemetlen mellékhatások, melyek elsősorban a legyengült immunrendszernek tudhatók be. A gomba fogyasztásával immunrendszerünk erősödik, ezáltal a mellékhatások is jóval enyhébb formában jelenhetnek meg.

4. Enzimgátló hatása lehet

Vizsgálatok arra is fényt derítettek, hogy a gomba összetevői segíthetnek olyan enzimek képződésének gátlásában, amelyek például felelősek a humándaganatok növekedéséért vagy bizonyos gyulladásos folyamatokért.

5. Májvédő hatása lehet

A gyógygomba májvédő hatása összetett mechanizmusok révén érvényesül, leginkább az antioxidáns és szabadgyökfogó hatás növekszik, illetve fokozódhat a májsejtek fehérjeszintézise. Ezáltal hatékonyan javíthatja például a krónikus hepatitis B vírussal fertőzött betegek állapotát.

6. Antibakteriális és antivirális hatása lehet

A ganoderma gomba vizes oldatának vizsgálata során derült fény a készítmény lehetséges vírus- és baktériumellenes hatására. A legtöbb pozitív tapasztalatot a gyomorbántalmakat okozó Helicobacter pylori baktérium kapcsán észlelték, de a HIV-vírusok sejtkárosító hatása is érdemben mérséklődött a kutatók vizsgálatai során.

7. Antidiabetikus hatása lehet

Szintén klinikai vizsgálatok mutattak rá arra, hogy a gomba vízben oldott kivonata stabilizálhatja a vércukorszintet, a cukorbevitelt követően gátolta a vércukorszint emelkedését, miközben nem növelte a vér inzulinszintjét. A kutatások szerint II-es típusú cukorbetegségben szenvedőknél eredményesen alkalmazható.

8. Szív- és érrendszert támogató hatása lehet

A kardiovaszkuláris rendszerre való jótékony hatás elsősorban a káros koleszterinszint csökkentésén, a magas vérnyomás normalizálásán, illetve a vérerek ellenállásának javításán alapszik.

Összességében azt lehet elmondani a ganoderma gomba gyógyászati alkalmazhatóságáról, hogy az jól illeszkedik a távol-keleti gyógymódok szemléletébe, ami az emberi szervezet egészére, egészséges egyensúlyára helyezi a hangsúlyt, nagy figyelmet fordít a megelőzésre és a természetes összetevők használatára. A gomba lehetséges jótékony hatásait a modern nyugati orvoslás számos kutatással igazolta és fedezte fel, és egyre több képviselője javasolja fogyasztását az egészségmegőrzés, immunerősítés, betegségmegelőzés érdekében.

A ganoderma gomba és a kávé kapcsolata

Aki szedett már életében gyógyszert vagy valamilyen étrendkiegészítőt, annak ismerős lehet az érzés, hogy gyakran elfelejtette azt bevenni vagy késve vette be. Éppen ezért volt nagyon praktikus a ganoderma gombát kivonat formájában kávéhoz hozzáadni, mivel az emberek jelentős többsége fogyaszt kávét, amit biztosan nem felejt el meginni reggelente vagy valamikor a nap folyamán, attól függően, hogy éppen milyen kávézási szokásokkal rendelkezünk.

Más ok is szólt amellett, hogy a készítők választása a kávéra essen. Ugyanis nemcsak a ganoderma gomba, hanem a kávé is egészséges önmagában, egymással kiegészülve pedig előnyös tulajdonságaik csak fokozódnak, ezáltal egyesül a gomba és a kávé jótékony, egészségre gyakorolt pozitív hatása. Így úgy juthatunk hozzá egy nagyon magas minőségű, egészséget támogató étrendkiegészítőhöz, hogy közben – az eredeti kávéízt megkapva – a kávézás élményének is hódolhatunk. Ráadásul ha a kávét önmagában fogyasztanánk, az savasító hatást fejtene ki, azonban a ganoderma gomba képes ezt lúgosító irányba eltolni, ami szintén kedvez az emberi szervezetnek.

A ganodermás kávé hatásai, lehetséges egészségügyi előnyei

A kávék kapcsán a leginkább a robusta és az arabica fajtákkal szoktunk találkozni, mivel elsősorban ennek a két fajnak a termését használják széles körben. Cégünk termékei kizárólag arabica kávéból készülnek. Ennek az ízére leginkább a selymesség, lágyság és a kiegyensúlyozottság a jellemző, szemben a robusta kesernyésebb, savasabb, durvább ízvilágával. Savtartalma alacsonyabb a robustáénál, ugyanakkor gazdagabb aromákkal is rendelkezik.

A ganodermás kávé egészségre gyakorolt legfontosabb kedvező hatásai a kávé révén az alábbiakban összegezhetők.

Fontos antioxidánsforrás:

Az antioxidánsok többféle olyan egészségügyi panasszal szemben hatásosak lehetnek, amelyek a szabadgyökök okozta oxidatív károsodással köthetők össze. Ilyenek lehetnek például a szív- és érrendszeri betegségek vagy a rákos megbetegedések.

Javíthatja a rövidtávú memóriát, segíthet a szellemi frissesség fenntartásában:

A kávéban található koffein serkentően hat az agyműködésre, ami által javulhat az emlékezőképességünk. Emellett a kávé csökkenti egy olyan fehérje, a béta-amiloid szinjét az agyban, ami az Alzheimer-kór kialakulásáért felelős.

Csökkentheti a rákos megbetegedések kockázatát:

A rendszeres kávéfogyasztás számos ráktípusban csökkentheti a kialakulás kockázatát.

Fokozza az anyagcserét:

A kávé anyagcsere-fokozó hatását már számos kutatás igazolta, ennek köszönhetően támogatja a testsúlycsökkentő diéták hatékonyságát. Itt többek között a vízhajtó hatását is kis szokták emelni.

Keringésjavító, megszüntetheti a fejfájást:

A kávéban lévő koffein az érrendszerre is kedvező hatással van, a fejfájás megszüntetésére a migrén elleni gyógyszerekben gyakran alkalmazzák.

A ganodermás kávé lehetséges kedvező hatásait a ganoderma gomba emeli ki leginkább, amelynek tulajdonságait a korábbi részletes bemutatást követően most már csak felsorolásszerűen említünk:

 • immunerősítő hatása lehet,
 • májvédő hatása lehet,
 • tumorellenes hatása lehet,
 • kemoterápiás és radioaktív kezelések mellékhatásait enyhítő hatása lehet,
 • vérnyomás-normalizáló hatása lehet,
 • vércukorszint-stabilizáló hatása lehet,
 • gyulladáscsökkentő, allergiaenyhítő hatása lehet,
 • antioxidáns hatása lehet,
 • szív- és érrendszervédő hatása lehet,
 • baktérium- és vírusellenes hatása lehet.

A ganodermás kávéról tehát elmondhatjuk, hogy ötvözi a ganoderma gomba és a kávé egészségre gyakorolt kedvező hatását, miközben a kávézás élményét is biztosítja kellemes, finom ízvilágával. Mindenképpen javasolt ezért rendszeresen, naponta megfelelő mennyiségű ganodermás kávét fogyasztani, amivel hosszú távon nagyon sokat tehetünk egészségünk megőrzéséért, a betegségek megelőzéséért.

Fontos azonban megjegyezni, hogy kávétartalmú termékeink (Ayura Black Coffee és Ayura Cappuccino) nemcsak arabica kávét és ganoderma gombát, hanem további egészséges összetevőket is tartalmaznak, melyek a következők.

1. Ginzeng

Régóta elismert és alkalmazott gyógynövény, ami növeli a szellemi és fizikai teljesítőképességet, a stresszt és a vércukorszintet pedig csökkenti. Klasszikus értelemben vett immunerősítő hatással rendelkezik.

2. Szőlőmag

A szőlőmag erős antioxidáns hatású ás gyulladásgátló összetevő. Lassítja az öregedést, hatékony a stressz és az érelmeszesedés ellen, segíti a szív- és érrendszeri betegségek megelőzését. Látásjavító tulajdonsággal is bír, illetve gátolja a rákos sejtek kialakulását.

3. Fügekaktusz

A kaktuszkivonat elősegíti a gyorsabb emésztést, illetve a cukor- és zsíranyagcserét. Kedvező hatást gyakorol az emésztőrendszer szerveire, fogyasztói között pedig kevesebb a túlsúllyal rendelkező személy.

4. Moringa

Tápanyagai és antioxidánsai révén immunerősítő, vérnyomásjavító hatású, csökkenti az ízületi gyulladás tüneteit, de kedvezően befolyásolja a vércukorszintet is. Vitaminjai javítják a látást és a vérképzést, rosttartalma miatt az emésztést is segíti. A bőrre is jótékony hatással van, emellett növeli a szervezet természetes védekezőképességét.

5. L-karnitin

Az L-karnitin amellett, hogy növeli a szervezet teljesítőképességét, megakadályozza a zsírok lerakódását, energiává alakítja a testben lévő zsírokat, ezzel elősegíti a fogyást is. Támogatja a normális szívműködést, miközben javítja az izmok oxigénellátását.

6. Q10 koenzim

A Q10 koenzim a sejtek energiaszintjére van serkentő hatással. A 20. életév betöltése után a szervezetben egyre kevesebb termelődik, ezért különösen fontossá válik a megfelelő pótlása.

7. Kollagén

A kollagén egy olyan nagy teherbírású rostos fehérje, ami nélkülözhetetlen alkotóeleme a csontoknak, porcoknak, inaknak, szalagoknak, de a hajnak, a bőrnek és a körömnek is. Bevitele ezért javítja ezeknek a szerkezetét, regenerációját, csökkenti az ízületi bántalmakat és lassítja az öregedést.

8. Kalcium

A kalcium nélkülözhetetlen a csontok és a fogak építésében, épen tartásában. Ezen túl segíti a szabályos szívműködést, a megfelelő izommunkát és az idegrendszer működését. Szükséges a megfelelő véralvadáshoz is.

9. Fehér vesebab

A fehér vesebab szintén erős antioxidáns hatással rendelkezik, sejtvédő, vércukorszint-szabályozó hatással bír. Fontos szerepet játszik a megfelelő emésztés kialakításában.

A fentieken túl az Ayura Cappuccino-t a stevia és a pálmatejpor teszi még lágyabbá és krémesebbé azok számára, akik a kávézás élményét enyhébb formában szeretnék élvezni. A stevia egy olyan természetes édesítőszer, ami kalóriát nem tartalmaz, nem emeli a vércukorszintet, így cukorbetegek is nyugodtan használhatják. A pálmatejpor felel a krémességért, ami nem tartalmaz állati eredetű fehérjét, ezért a tejcukorra és tejfehérjére érzékenyek is fogyaszthatják. Emellett jelentős mennyiségű vitamint (E, K) és ásványi anyagot (cink, vas, nátrium, kálium) is tartalmaz. A ganodermás kávé egészségtámogató tulajdonságait Dr. Szomolya Zoltán szakorvos is megerősítette. Emellett felhívta a figyelmet, a pálmatejpor és a stevia előnyeire is, melyek segítségével kiküszöbölhetők a tejcukor-érzékenység kellemetlen tünetei, illetve a cukorbetegeknek sem kell lemondani a természetes édes ízről.

Gyakran ismételt kérdések

Miben más a ganodermás kávé a hagyományos kávéktól?

A ganodermás kávé a ganoderma gomba révén sokkal hatásosabb az egészségmegőrzés kapcsán, mint a hagyományos kávék. Az egyik legelismertebb gyógygomba nagyon jó lúgosító is, ami semlegesíti a kávé savasodást előidéző hatását, de közben megmarad a kellemes, ízletes kávéíz is. Az AYURA kávékülönlegességek 3%-ban tartalmazzák a ganoderma miccélium és a ganoderma gomba spóráinak vízben oldódó kivonatát.

Milyen íze van a ganodermás kávénak?

A ganodermás kávé a legízletesebb arabica kávéból készül, ami finom, kellemes, lágy formában biztosítja a kávézás élményét, a gombaíz egyáltalán nem érezhető. Ízeiben tehát olyan, mintha egy klasszikus kávét innánk, ugyanakkor az egészségre gyakorolt hatása sokkal kedvezőbb.

Milyen ízesítésben kapható?

A ganodermás kávé kétféle ízesítésben kapható. Az AYURA BLACK COFFEE a klasszikus fekete kávés ízvilágot biztosítja, míg az AYURA CAPPUCCINO a még lágyabb, krémesebb kapucsínós ízt teszi elérhetővé.

Mennyi idő után fejti ki jótékony hatását a ganodermás kávé?

A ganodermás kávé már néhány hétnyi fogyasztást követően kedvezően hathat az immunrendszerre, de a tartós egészségmegőrző hatás érdekében érdemes rendszeresen, hosszú távon fogyasztani.

Hogyan kell adagolni, mennyit ihatok meg egy nap a ganodermás kávéból?

A ganodermás kávékülönlegességek naponta fogyaszthatók, az ajánlott napi adag 1-2 tasak.

Vannak-e mellékhatásai a ganodermás kávénak?

A ganodermás kávékülönlegességek semmilyen mellékhatással nem rendelkeznek.

Kiknek ajánlott fogyasztani a ganodermás kávét?

A fogyasztás bárki számára ajánlott, mivel egészségtámogató hatása mindenkinél érvényesülhet, emellett mellékhatásoktól sem kell tartani.

0
  0
  Kosár
  Call Now Button